1 september - stemtips voor leerkrachten

Voorkom stemproblemen en stoom jezelf klaar met volgende vijf stemtips voor leerkrachten:

#1 Warm je stem op
Tijdens het stemgeven gebruik je vele spieren. Ook zij hebben vakantie gehad, dus zorg dat ze opnieuw in topvorm zijn tegen één september door twee weken op voorhand met stemoefeningen te starten. Warm je stem zeker op op de dagen dat je lesgeeft.

#2 Neem stempauzes
Wanneer je spreekt, is je lichaam continu actief. Laat je stemplooien regelmatig even tot rust komen en neem een stempauze. Zo kan je stem herstellen. Een goede richtlijn hiervoor is je stem 10 min. laten rusten per uur dat je ze intens gebruikt. Rust betekent niet spreken, maar ook niet zingen, lachen, wenen, hoesten…

#3 Bevochtig je stemplooien
Om je stemplooien soepel en flexibel te laten trillen, is het cruciaal dat je je vochtbalans op peil houdt. Plaats je drinkbus dus op je bank en drink regelmatig een slokje plat water. Zo heb je in no time twee liter water gedronken! Is je stem moe na een dag lesgeven of wil je je stem extra verwennen? Damp een tiental minuten na het lesgeven. Heerlijk ontspannend!

#4 Zoek alternatieven
Wil je de leerlingen terug bij de les krijgen? Trek de aandacht d.m.v. iets anders dan je stemgeluid. Roep niet. Klop op het bord, zwijg, trek gekke bekken, speel een muziekje af, haal een ratel boven, schakel je leerlingen zelf in…
Merk je dat je stem toch moe wordt van dat vele praten? Wees creatief met werkvormen en ga voor actief leren i.p.v. doceren. Probeer eens een muurdiscussie, werk a.d.h.v. expertgroepjes of laat leerlingen de leerstof verwerken via een rollenspel.

#5 Spreek met een goede stemtechniek
Lukt het om bovenstaande en nog meer stemtips goed op te volgen? Fantastisch! Je stem blijft echter moe op het einde van de dag of ze klinkt hees? Dan gebruik je je stem misschien verkeerd. Als je alle uren die je spreekt teveel spanning op je stemapparaat zet, ga je je stem overbelasten. Oefen een juiste spreektechniek: spreek met voldoende ademsteun, spreek met de juiste luidheid en toonhoogte, bouw draagkracht op d.m.v. resonans, plaats je stem voorwaarts en spreek met voldoende articulatieflexibiliteit en -kracht.

Blijft je stem na twee weken nog steeds hees? Breng dan een bezoek aan de NKO-arts voor een stemcontrole.

#tips #voice #leerkrachten #eersteschooldag #praktijk #stemtrainingbe